Prof. Dr. Mitat DURMUŞ

Vakıf Mütevelli Heyet Üyesi

30 Ekim 1971’de Ardahan ili, Çıldır ilçesi, Kayabeyi Köyünde dünyaya gelen Mitat DURMUŞ; ilköğrenimini Kayabeyi Köyü İlkokulunda, orta ve lise öğrenimini Çıldır Lisesinde tamamladı. Üniversite öğrenimine, Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde başladı. Öğrenciliğinin ikinci yılından itibaren Nilüfer Dergisinin Genel Koordinatörlüğünü yaptı. Yine öğrencilik yıllarında Erciyes, Ayışığı, Nilüfer, Türk Edebiyatı, Dergâh… gibi dergilerde ve yerel gazetelerde makaleler yayımladı. 1994 yılında üniversiteden mezun oldu. Özel Bilgem Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği ile memuriyet hayatına başladı. 1996 yılında mezun olduğu üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde “Azerbaycanlı Şair Nebi Hazri’nin Hayatı, Eserleri ve Şiirlerinin Tematik Bakımdan İncelenmesi”  isimli tezi ile yüksek lisans öğrenimini tamamladı. 1995 yılında Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalında asistanlığa başladı. 2004 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde “Melih Cevdet Anday’ın Şiirleri ve Şiir Sanatı” adlı tezi ile doktora unvanı aldı. Ankara Üniversitesi DTCF tarafından çıkarılan ve kesintiye uğrayan Türkoloji dergisini yeniden faaliyete soktu ve derginin Onursal Başkanlığını yaptı.

Türk Dili, Türkoloji,  Turkish Studies, Hürriyet Gösteri, Archıvum Ottomanıcum,  Türk Edebiyatı, Türk Bilig, Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, Erdem, Erciyes, Nilüfer, Ayışığı, Bilge, TEKE… gibi dergilerde pek çok makalesi yayımlandı. Ulusal ve uluslararası birçok sempozyum, kurultay ve kongrede bildiri sundu.

Askerlik görevini, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Dairesi Başkanlığında yedek subay olarak tamamladı. Burada Uçuş ve Yer Emniyeti isimli derginin redaktörlüğünü yürüttü. Ayrıca, Genelkurmay Başkanlığınca yürütülen “Doğru ve Etkin Türkçe” konulu sınav komisyonunda görev aldı.

Hâlen Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalında görev yapan Prof. Dr. Mitat DURMUŞ, Türk Dil Kurumunca 2022’de Bilim Kurulu Asli Üyeliğine seçildi ve burada Türk Dünyası Hikâye Antolojisi Komisyonunda Üye olarak, Türk Edebiyatının Zirve Şahsiyetleri Komisyonunda ise başkan olarak görev üstlendi.